Spotcompanion

Onafhankelijke locatie expertise

Neem gerust contact met ons op en u zult ervaren dat wij onze belofte gestand doen. Onafhankelijke, professionele locatiekennis... transparant, helder en objectief.

Hier hebben wij beschikbare bedrijfskavels - bedrijfsgronden:

Wij gaan voor kwaliteit. Ons aanbod is nog niet compleet en we hebben momenteel een selectie beschikbare commerciële bouwgronden inzichtelijk gemaakt. Volg ons om op de hoogte te blijven van nieuw aanbod.
 

Dordrecht

Algemeen

 • Algemeen
 • Dordrecht is de vijfde gemeente van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De grootstedelijke agglomeratie Drechtsteden, waar Dordrecht deel van uitmaakt, is met ongeveer 280.000 inwoners de 9de van Nederland.

  De stad ligt op de plaats waar de Merwede zich splitst in de Noord en de Oude Maas. De gemeente Dordrecht omvat het gehele Eiland van Dordrecht. De bewoners van Dordrecht noemen hun stad veelal Dordt.

  Dordrecht werd voor het eerst vermeld in een tekst uit de twaalfde eeuw, toen de stad nog werd aangeduid als Thuredrech, en kreeg in 1220 stadsrechten. In de middeleeuwen ontwikkelde de stad zich als belangrijke handelstad en stapelplaats en was het een van de zes grote steden van Holland. Later nam het belang van de stad af, maar de binnenstad herinnert nog altijd aan dit rijke verleden.
 • Inwoners
 • 118.782
 • Oppervlakte
 • 99 km2
dordrecht, logo, drechtsteden, bedrijfsgrond, bedrijfskavel, spotcompanion

Economisch profiel

 • Profiel
 • De regio Drechtsteden is gelegen ten zuidoosten van Rotterdam en vormt de schakel tussen Rotterdam en Breda. Daarnaast is het gebied een doorgaande route richting Duitsland, Antwerpen of verder. De Drechtsteden staan bekend om haar scheepvaart, baggerindustrie, binnenvaart en alle aanverwante bedrijvigheid.

  De Drechtsteden bestaat uit de volgende gemeenten: Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Zowel bestuurlijk als ambtelijk werken deze gemeenten intensief samen aan de ontwikkeling van het gebied. Kenmerkend voor het gebied zijn het water (veel havenactiviteiten), de historische binnenstad van Dordrecht, de Biesbosch, de Alblasserwaard en Hoeksche Waard.

  De doelstellingen van de Drechtsteden worden vastgelegd in meerjarenprogramma’s. Enerzijds wordt gestreefd naar een versterking van de concurrentiepositie, anderzijds naar het behoud van een leefbare woonomgeving. Naar verwachting hebben de Drechtsteden zich in 2020 ontwikkeld tot een complete, leefbare en samenhangende stadsregio. Onderscheidend hierbij zijn het water en de oevers. De kansen voor de Drechtsteden liggen in de oevers, het water, het creëren van een gezond en volledig werk- en leefmilieu. Bovendien kennen de Drechtsteden een gunstige en toegankelijke bereikbaarheid.

  Op regionaal niveau wordt door de gemeenten in de Drechtsteden economisch beleid gemaakt. Doelstellingen en projecten worden geformuleerd in het RMD (Regionaal Meerjarenplan Drechtsteden). Centrale doelstellingen zijn onder meer het verbreden van de economische structuur, het verbeteren van de bereikbaarheid, het uitbreiden van de werkgelegenheid, gezamenlijke uitvoering en sturing gebiedsontwikkeling, ontwikkeling van de regio Drechtsteden als strategische partner in de Randstad en het actualiseren van bedrijventerreinen en kantorenlocaties. 
dordrecht, drechtsteden, bedrijfsgrond, bedrijfskavel, bouwgrond, staart, N3, papendrecht, kade, insteekhaven, merwede, grondgebonden, water

Wonen en winkelen

 • Wonen
 • Dordrecht geeft een diversiteit aan woningen. Wonen kan in het historisch centrum aan de gracht, in een dijkwoning, of in een van de nieuwbouwwijken. Kenmerkend is de goede bereikbaarheid en het groen en water in de nabije omgeving.
 • Winkelen
 • De binnenstad van Dordrecht heeft de laatste 10 jaar een aantal vernieuwingen doorgemaakt. Het Statenplein en de straten daar omheen hebben eerst, en later ook Winkelcentrum Drievriendenhof, het Achterom en het Bagijnhof een metamorfose gehad. Dordrecht kent naast deze moderne winkelstraten talloze historische straatjes met een zeer ruim aanbod van allerlei winkeltjes.
dordrecht, drechtsteden, bedrijfsgrond, bedrijfskavel, bouwgrond, staart, N3, papendrecht, kade, insteekhaven, merwede, grondgebonden, water

Vrije tijd

 • Recreatie
 • Dordrecht heeft veel water en groen en de gemeente biedt vele mogelijkheden om hiervan te genieten.

  Door de ligging aan drie rivieren is Dordrecht een centrum voor watersport. Ten zuiden van de stad ligt de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Het gebied vormt de ecologische zone met het Nationaal Park de Biesbosch. Eb en vloed in een zoetwatergebied, dat is zeldzaam. De Biesbosch is één van de de weinige zoetwatergetijdengebieden van Europa. In deze delta van de Rijn en de Maas is er nog sprake van een getij.

  De Biesbosch is een doolhof van rivieren, waterbekkens, wilgenbossen en kreken. Het is een uitgestrekt leefgebied voor veel soorten watervogels. Je kunt in de Biesbosch wandelen door de polders, fietsen kun je langs de randen van het gebied over de dijken maar de prachtige stoere natuur van dit moeras is het best te ervaren vanaf het water in een kano of bootje.
 • Sport
 • De gemeente Dordrecht kent naast de bovenstaande outdoor activiteiten een uitgebreid aanbod aan sport faciliteiten. Te denken valt aan onder andere aan zeilen, windsurfen, kite-surfen, voetbal, zwemsport, fitness, ijshockey, schaatsen, atletiek, wielrennen, yoga, hardlopen, paardensport, kracht-en vechtsport, korfbal, volleybal, handbal, biljartsport, tafeltennis, hockey, tennis en badminton.

  Een bijzondere accommodatie is Sportboulevard Dordrecht, het grootste multifunctionele Sportcentrum van Nederland. De Sportboulevard heeft een goede bereikbaarheid en vele faciliteiten waaronder: een zwembad, sportzaal, turnhal, ijshal, vergader- en verenigingsruimten.
 • Uitgaan en evenementen
 • Dordrecht organiseert een aantal grote evenementen.

  Bijvoorbeeld Dordt in Stoom, dit evenement in de historische binnenhavens met een bezoekersaantal van ongeveer 250.000 wordt om de twee jaar georganiseerd. In december vindt de Kerstmarkt Dordrecht plaats in de binnenstad, ruim 400.000 bezoekers komen naar het prachtig versierde en sfeervolle centrum. De Dordtse boekenmarkt trekt elk jaar op de eerste zondag in juli een kleine 100.000 bezoekers.
 • Cultuur
 • Dordrecht heeft een ruim aanbod op het gebied van kunst en cultuur. In de historische binnenstad bevinden zich galeries, antiquariaten, kunst-, antiek-, curiosa winkels, musea en het oudste tekengenootschap van Nederland, Pictura.

  Tevens op het gebied van kunst-en geschiedenis opleidingen, theater, is er genoeg te beleven in de stad.

  Een unieke manier om de cultuur van Dordrecht te ontdekken is het Kunstrondje Dordt. Elke eerste zondag van de maand stellen in de binnenstad galeries, ateliers, antiquariaten, kunst-, curiosa- en antiekwinkels hun deuren open. Dordrecht kent een aantal musea, onder andere: Het Dordrechts Museum, Huis van Gijn en het Museum 1940-1945.
dordrecht, drechtsteden, bedrijfsgrond, bedrijfskavel, bouwgrond, staart, N3, papendrecht, kade, insteekhaven, merwede, grondgebonden, water

Infrastructuur

 • Weg
 • Aan de westzijde van Dordrecht loopt de de Rijksweg A16 (verbindingsroute Rotterdam | Breda | Antwerpen). De snelweg vormt een belangrijke noord-zuidroute in het zuidwesten van het land, vanaf de grens met België bij Breda tot aan Rotterdam.

  Aan de noordzijde van Dordrecht loopt de A15. De Rijksweg 15, beter bekend als A15 en N15, vormt een oost-westverbinding door het midden van het land, vanaf de havens van Rotterdam tot aan Bemmel tussen Arnhem en Nijmegen. De snelweg vormt een belangrijke achterlandverbinding door de provincies Zuid-Holland en Gelderland. De N3 verbindt de A16 met de A15. 
 • Water
 • Dordrecht wordt omsloten door water. Ten westen van Dordrecht ligt naast de bedrijventerreinen Dordtse Kil rivier de “Dordsche Kil”.

  Noordelijk loopt de Dorsche Kil over in de “Oude Maas”. De Oude Maas geeft richting het noord-westen toegang tot de havens van Rotterdam, richting het noord-oosten gaat de Oude Maas over in de "Beneden Merwede”, een waterverbinding ten noorden van Dordrecht.

  Bij de Moerdijkbrug ten zuiden van Dordrecht bevindt zich het “Hollands Diep” en de “Nieuwe Merwede”. 
 • Spoor
 • In het centrum van de gemeente Dordrecht ligt het treinstation Station Dordrecht. Overige dichtstbijzijnde stations zijn Dordrecht Stadspolders, Dordrecht Zuid en Zwijndrecht.
 • Lucht
 • Op ongeveer een half uur rijden van het centrum van Dordrecht, ligt Rotterdam The Hague Airport. Een moderne luchthaven van waar lijndiensten vertrekken naar vele steden in Europa. Er is ruime parkeergelegenheid voor de deur en in de directe omgeving van de luchthaven.
dordrecht, drechtsteden, bedrijfsgrond, bedrijfskavel, bouwgrond, staart, N3, papendrecht, kade, insteekhaven, merwede, grondgebonden, water

Opleidingen

 • Algemeen
 • Naast een ruim aantal basisscholen, scholen in het voortgezet onderwijs en HBO opleidingen heeft Dordrecht “Het Leerpark”. Dit is een een geheel vernieuwend leerconcept voor het beroepsonderwijs, leren en werken komen dichter bij elkaar.

  In het Leerpark is plaats voor scholen voor voortgezet onderwijs, middelbaar onderwijs en een mix van woningen, woon-/werkeenheden, bedrijfsruimtes en winkel- en horecagelegenheden. Het Leerpark is het centrum van kennisontwikkeling en van vernieuwing van het beroepsonderwijs in de Drechtsteden.
 • Universiteiten
 • De Erasmus Universiteit van Rotterdam ligt op 18 km.
 • Hogescholen
 • Dordrecht hecht veel waarde aan goed hbo-onderwijs. Er zijn vier hogescholen in Dordrecht. ABC Hogeschool, HBO Da Vinci Drechtsteden, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam (deze heeft in Dordrecht een HBO opleiding Pabo gevestigd).
dordrecht, drechtsteden, bedrijfsgrond, bedrijfskavel, bouwgrond, staart, N3, papendrecht, kade, insteekhaven, merwede, grondgebonden, water

Dordtse Kil III

 • Beschrijving
 • Dordtse Kil 3 is een strategisch gelegen bedrijventerrein op de as Rotterdam-Antwerpen. Het behoort tot de meest aantrekkelijke bedrijventerreinen voor middelgrote en grote bedrijven in de Drechtsteden en de “Greater Rotterdam Area”. 
    
  De combinatie van fysieke en economische locatie, uitstraling én voorzieningenniveau zorgen voor een goede vestigings- en uitvalsbasis voor werkgever én werknemer. De totale meerwaarde van het bedrijventerrein garandeert een gezonde investering voor de toekomst.

  De Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Dordrecht is actief op de Dordtse Kil 3. Deze publiek-private samenwerking is een initiatief van de Dordrechtse Ondernemersvereniging (DOV), de gemeente Dordrecht, de politie Zuid-Holland-Zuid en de Kamer van Koophandel in Rotterdam. 

  De Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Dordrecht organiseert de collectieve beveiliging op de bedrijventerreinen in Dordrecht West. Een algemene youtube film over de veiligheid op de Dordtse bedrijventerrein tref je hier.
 • Status
 • In ontwikkeling
 • Oppervlakte
 • 1.015.000 m2
dordrecht, dordtse kil, bedrijventerrein, bedrijfsgrond, bedrijfskavel, te koop, kaart, ligging, locatie
Meer informatie over dit terrein

Dordtse Kil I en II

 • Beschrijving
 • Het bedrijventerrein Dordtse Kil I ligt noordelijk ten opzichte van Dordtse Kil II. Het terrein vormt de basis voor de ontwikkeling van de Dordtse Kil I, II en III.

  De situering van dit terrein is ten westen van de rijksweg A16 (Rotterdam / Dordrecht / Antwerpen) en daarnaast is het terrein tevens gelegen aan de druk bevaarde rivier die de Oude Maas verbindt met het Hollandsch Diep. De directe omgeving wordt voornamelijk gekenmerkt door de aanwezigheid van gemengde bedrijvigheid.

  Bedrijventerrein Dordtse Kil I is gelegen tussen de Dordtse Kil II, de Julianahaven en de snelweg A16. De Dordtse Kil I heeft een oppervlakte van circa 61,7 hectare. Bedrijventerrein Dordtse Kil II is gelegen in Dordrecht tussen de Dordtse Kil I en II. De Dordtse Kil 2 is circa 45 hectare groot.

  De centrale ligging langs de snelweg zorgt ervoor dat de bedrijfsterreinen een goede bereikbaarheid kennen.
Meer informatie over dit terrein

Zeehaven

 • Beschrijving
 • Het zeehavengebied, bestaande uit de deelgebieden Wilhelminahaven, Het Mallegat, Krabbegeul, Julianahaven en Louterbloemen, is gelegen ten noorden van bedrijventerrein Dordtse Kil.

  De zeehaven van Dordrecht maakt integraal deel uit van het haven- en industriecomplex en van het internationale netwerk van Havenbedrijf Rotterdam N.V. Deze combinatie maakt dat de havengerelateerde bedrijvigheid in Dordrecht een sterke impuls krijgt.

  De oppervlakte van het zeehavengebied beslaat circa. 210 hectare. Jaarlijks bezoeken ongeveer 750 zeeschepen Dordrecht en in het gebied wordt per jaar ongeveer voor 2,5 miljoen ton goederen overgeslagen.  Het Zeehavengebied van Dordrecht is gelegen in de directe nabijheid van de rijksweg A16 (Rotterdam – Breda) en tevens in de directe nabijheid van de N3, de verbindingsweg naar de rijksweg A15 (Maasvlakte – Rotterdam – Nijmegen)
Meer informatie over dit terrein

Merwedehaven

 • Beschrijving
 • Het Merwedehavengebied heeft ongeveer 150 netto hectare nat bedrijventerrein.

  De N3 loopt met een brug over het watergebied heen en verbindt Dordrecht-Zuid met de A15 bij Papendrecht. Deze weg wordt onder andere gebruikt als omleidingsroute voor transporten die niet door de Drechttunnel in de A16 kunnen of mogen rijden.

  Tegenover de Merwedehavens ligt de haven van Papendrecht. Het gebied kent verschillende havens voor binnenvaartschepen langs de Beneden Merwede en Oude Maas. De grootste en meest bekende havens zijn de 1e, 2e en 3e Merwedehaven. De belangrijkste rivierkades zijn de handelskade, de Buiten Kalkhaven, de Hooikade de Buiten Walevest, het Groothoofd, de Merwekade en de Wantijkade.

  Aan de Merwedestraat en Kerkeplaat zijn diverse bedrijven gevestigd die gebruik maken van de 1e Merwedehaven. 
 • Status
 • Bestaand
Meer informatie over dit terrein

Staart - Oostpoort

 • Status
 • Bestaand
bouwgrond, dordrecht, drechtsteden, water, haven, kade, bedrijfsgrond, bedrijfskavel
Meer informatie over dit terrein

Kerkeplaat - Oostpoort (voormalig EZH terrein)

 • Gemeente
 • Dordrecht
 • Plaats
 • Dordrecht
 • Straat
 • Kerkeplaat
 • Beschrijving
 • De locatie, ook wel bekend onder de naam Oostpoort (voorheen Waterfront), is gelegen op een strategische locatie binnen de Drechtsteden op bedrijventerrein De Staart, aan de noordzijde van de gemeente Dordrecht.  De gehele locatie omvat ca. 14 hectare bedrijfsgrond en kan worden omschreven als een multi modaal bereikbare bedrijfslocatie, aangezien het terrein zowel bereikbaar is over het water als over de weg. Het terrein biedt ruimte voor bedrijven tot en met milieucategorie 4.2  en watergebonden bedrijven. Deelverkoop van het terrein is bespreekbaar. Daarmee kan het ruimte bieden aan nagenoeg iedere ondernemer, van klein tot groot. Deelverkaveling is al bespreekbaar vanaf ca. 1.000 m2.

  Het oostelijk gelegen gedeelte van de locatie beschikt een eigen insteekhaven (de Kolenhaven). De Kolenhaven is haaks gelegen op rivier de "Beneden Merwede", en ligt tussen de 1e en de 2e Merwedehaven in. De kadelengte van de insteekhaven is ca. 210 meter en beschikt over eigen vaarwater met een breedte van ca. 40 meter. De gegarandeerde diepgang van de insteekhaven bedraagt ca. 3,5 meter met een streefdiepgang van ca. 4 meter.De noordkant van het perceel grenst direct aan de rivier de “Beneden Merwede". Het waterfront bedraagt hier bijna 400 meter. De kade die parallel loopt aan de rivier de “Beneden Merwede” mag niet worden aangewend voor aan- en afmeer activiteiten.
 • Kadastrale gegevens
 • Dordrecht, sectie I, kavels 2178. 2242, 2303, 2352, 2353, 2397, 2608, 2609
 • Oppervlakte kavel
 • 138.577 m2
bouwgrond, dordrecht, drechtsteden, water, haven, kade, bedrijfsgrond, bedrijfskavel
Meer informatie over dit kavel