Spotcompanion

Onafhankelijke locatie expertise

Neem gerust contact met ons op en u zult ervaren dat wij onze belofte gestand doen. Onafhankelijke, professionele locatiekennis... transparant, helder en objectief.

Hier hebben wij beschikbare bedrijfskavels - bedrijfsgronden:

Wij gaan voor kwaliteit. Ons aanbod is nog niet compleet en we hebben momenteel een selectie beschikbare commerciële bouwgronden inzichtelijk gemaakt. Volg ons om op de hoogte te blijven van nieuw aanbod.
 

Sittard Geleen Born

Algemeen

 • Algemeen
 • Sittard-Geleen ligt bovenin de streek Zuid-Limburg, in het smalste gedeelte van Nederland.

  De fusiegemeente bestaat naast de woonkernen Sittard en Geleen onder andere uit Born, Munstergeleen en Grevenbicht-Papenhoven. Uitzonderlijk is dat de gemeente zich als een van de weinige gemeenten in Nederland direct tussen de twee landsgrenzen van België en Duitsland bevindt.

  Sittard-Geleen is de 3e grootste gemeente van de provincie Limburg, na Maastricht en Venlo.


  Bekijk hier de CityFilm - Sittard in 1 minuut

 • Inwoners
 • 93.630
 • Oppervlakte
 • 80 km2

Economisch profiel

 • Profiel
 • Vanaf de 11e eeuw groeide Sittard sterk en in 1243 kreeg de stad dan ook stadsrechten. Daarmee is Sittard één van de oudste steden van Nederland.

  Het gebied kent een rijk industrieel mijnverleden, waar onder andere het zeer succesvolle chemiebedrijf DSM uit voort is gekomen.

  Om de economische structuur in de streek Zuid-Limburg te verbeteren is het samenwerkingsverband Tripool Zuid-Limburg opgericht, waar naast Sittard-Geleen ook Heerlen en Maastricht aan deelnemen.

  In 2006 heeft het Arabische concern Sabic een nieuw Europees hoofdkantoor geopend op bedrijventerrein Fortuna, nabij het voetbal stadion van Fortuna Sittard. Tevens bevindt zich in Born een autoproductielijn van VDL Nedcar die zich sinds 2014 volledig is gaan richten op de productie van de MINI in opdracht van BMW, welke goed is voor 2.000 banen in de regio. Daarvoor heeft de fabriek sinds de jaren ‘60 in dienst gestaan van de productie van onder andere DAF, Volvo en Mitsubishi.

  Gedurende 3 jaar tijd is in Sittard-Geleen met een investering van € 380 miljoen het Orbis Medisch Centrum verbouwd. In dit moderne en technologisch hoogontwikkelde centrum wordt hoogwaardige zorg geboden. Het ziekenhuis werkt onder andere met transportrobots om het totale vloeroppervlak van 100.000 m2 van goederen te voorzien. Alle aanwezige kamers zijn eenpersoonskamers, uniek in de huidige zorgwereld.

Wonen en winkelen

 • Wonen
 • In Sittard-Geleen zijn genoeg betaalbare mogelijkheden wat betreft woningen te vinden. Men kan onder andere kiezen voor een historisch pand in het centrum van Sittard, voor nieuwbouw in bijvoorbeeld het moderne, multifunctionele gebied Ligne (waar tevens winkels en onderwijsinstellingen zullen herrijzen) of in een van de rustigere, pittoreske dorpskernen buiten het centrum, zoals Born, Limbricht of Obbicht. Met een grote diversiteit aan keuzemogelijkheden biedt de gemeente voor ieder budget wat wils.
 • Winkelen
 • Wie van winkelen houdt komt goed aan zijn trekken in het historische centrum van Sittard. Zo is er ruime keuze uit de grotere ketens, luxe designwinkels en lokale speciaalzaken.

  Verkeer zult u tijdens het winkelen amper tegenkomen vanwege het autoluwe beleid van de gemeente. Tevens is er iedere donderdag in de ochtend een levendige markt op het historische marktplein. ’s Middags en op overige dagen is het hier goed vertoeven in een van de vele cafétjes of restaurants.

  Daarnaast is in Geleen een modern winkelcentrum te vinden dat in 2008 volledig gerenoveerd is. In dit uitgebreide winkelgebied kunt u terecht voor deskundig en vriendelijk advies bij een van de vele winkeltjes, waar u dan ook naar op zoek bent.

Vrije tijd

 • Recreatie
 • Eén van de best bewaarde geheimen van de stad zijn de vele (vaak goed verstopte) schitterend aangelegde stadstuinen. Deze bijzondere en rustige plekjes bieden de mogelijkheid om je even terug te trekken met een goed boek of gewoonweg te luieren in de zon.

  Daarnaast is het goed vertoeven in het nabijgelegen stadspark. In dit park, aangelegd in zowel de Engelse als Franse landschapsstijl bevinden zich mooie wandelpaden en een heuse roeivijver, die in de winter dienst doet als schaatsbaan. Verder zijn er meerdere fiets- en wandelroutes te vinden in en rondom de stad.
 • Sport
 • Sittard-Geleen weet zich steeds meer te bewijzen als wielerstad. Jaarlijks dient het sfeervolle marktplein van Sittard als de start- en finishplaats van de Ster ZLM Toer en de nationaal toonaangevende Eneco Tour. Van deze laatste wielerwedstrijd wordt de winst om de individuele tijdrit traditiegetrouw in Sittard-Geleen bestreden, door nationale en internationale wielertoppers.

  Ook op het gebied van voetbal (Fortuna Sittard), handbal (Limburg Lions) en ijshockey (Ruijters Eaters) blijft Sittard aan de weg timmeren. De stad biedt daarnaast meerdere luxe sportclubs en faciliteiten, waarvan een aantal in het SportPlaza gesitueerd is. In dit gebied, tevens bekend als de sportzone, vindt een symbiose plaats van profvoetbal, sportonderwijs, horeca, fitness en amateursport.

  Voor hen die willen afkoelen tijdens de warme zomer, of juist graag actief willen zijn in de winter is er Laco sport- en recreatiecentrum Glanerbrook in Geleen. Dit multifunctionele complex heeft een zwembad, fitnessmogelijkheden, fysiotherapie, zonnebank, buitenbad, sporthallen, een overdekte ijshal, een skeeler- en wielerbaan en een schaatsbaan van 400 meter.
 • Uitgaan en evenementen
 • Je vervelen in Sittard-Geleen is naast alle sport- en recreatiemogelijkheden ook niet nodig dankzij de vele evenementen die de gemeente rijk is. Al 11 jaar lang vindt hier het Oktoberfeest plaats, dat door de jaren heen is uitgegroeid tot het grootste najaarsfeest van het Zuiden van het land en in 2014 zelfs is opgenomen in de wereldwijde top 10 van Oktoberfeesten. Het feest bestaat uit vier feestpaviljoens, een kermis, parades en activiteiten voor jong en oud, en is daarmee een evenement waarbij de gehele bevolking van de gemeente betrokken is.

  Daarnaast heeft Sittard een marktplein met vele sfeervolle terrasjes, waar men de Bourgondische levensstijl van Limburg optimaal kan ervaren. Op de historische markt vindt u een keur aan restaurants met internationale keukens, die onder het genot van een typisch Limburgs biertje uitgeprobeerd kunnen worden.

  Een ander evenement dat ieder jaar weer veel aandacht geniet is carnaval. Dit van oorsprong katholieke feest bestaat onder andere uit een praalwagen-optocht, welke in Sittard jaarlijks zo’n 80.000 bezoekers trekt. Ongeveer 3.000 deelnemers vermaken gedurende deze optocht twee uur lang het publiek dat gratis kan komen kijken hoe de praalwagens zich als een slinger door het historische centrum van Sittard verplaatsen.

  Voor de jongere bezoekers of bewoners van Sittard is er Poppodium Volt, waar nationale en internationale acts geprogrammeerd worden. Verder zijn er jaarlijks terugkerende evenement zoals het Aspergefestival in Geleen, dance festival Groove Garden en het Parkfestival tijdens Koningsdag.
 • Cultuur
 • Kunst en cultuur geeft een stad vaak net dat beetje extra charme en flair. Gelukkig heeft Sittard-Geleen hier ook genoeg van te bieden.

  Voor de kleinkunst-liefhebbers onder ons is Sittard een plek die je absoluut een keer gezien moet hebben, aangezien het de stad is waar cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter Toon Hermans is geboren en getogen. Door de stad heen word je hier meermaals aan herinnert door onder andere de aanwezigheid van het Toon Hermans Huis en een aantal standbeelden.

  In de nabije omgeving van Sittard-Geleen staan meerdere kastelen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een van de hoogtepunten tijdens deze kastelentocht is Kasteelpark Born, waarin een dierenpark is gecreëerd tussen de ruïnes van het voormalige kasteel.

  Door de stad heen zijn naast een aantal historische muurtegels vele beeldhouwwerken te vinden. Voor hen die zich nog meer willen verdiepen in hedendaagse kunst, stedelijke historie en archeologie is er het relatief jonge Museum Het Domein, dat tevens dienst doet als filmhuis. De afdeling Hedendaagse Kunst van dit museum zal vanaf 2016 een plek krijgen in het nieuwe, multifunctionele woon- werk- en recreatiegebied Ligne.

  De historie van Sittard is duidelijk herkenbaar in de vele imposante, monumentale gebouwen die de stad rijk is. Sittard is een van de oudste steden van Nederland en dit is ook goed terug te zien in de verschillende bouwstijlen die door de eeuwen heen in de stad zijn gebruikt. Naast de Basiliek van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart en de Petruskerk is ook het Kloosterkwartier de moeite van het bezoeken waard. In dit gebouw, bestaande uit 2 voormalige kloosters die in de loop der jaren in elkaar volgroeid zijn, wordt momenteel gebouwd aan luxe appartementen en penthouses. In het complex zit tevens een exclusief 4-sterren hotel, dat de geschiedenis van het gebouw smaakvol combineert met hedendaagse luxe.

Infrastructuur

 • Weg
 • Sittard-Geleen vormt een belangrijke doorgang in het provinciale, nationale en grensoverschrijdende wegennetwerk.

  Het centrum van Sittard ligt op enkele kilometers van de A2, waardoor je in minder dan een uur in Eindhoven en in ongeveer 20 minuten in Maastricht bent. De provinciale weg N276, die ten Westen en ten Zuiden als een soort halve maan om de stad heen ligt, verbindt in noordelijke richting met Roermond en in Zuid-oostelijke richting met Brunssum, Hoensbroek en Heerlen.

  Ten Westen van Geleen sluit de gemeente daarnaast aan op knooppunt Kerensheide, waar de A76 tussen Antwerpen en Keulen de A2 ontmoet, die vanuit Maastricht via Sittard-Geleen verder richting het Noorden nog langs Weert, Eindhoven en ’s Hertogenbosch voert.
 • Water
 • Ten Westen van Sittard-Geleen loopt de rivier de Maas, welke daarmee tevens als natuurlijke grens met België dient.

  Vlak boven Maastricht vindt er daarnaast een aftakking van de Maas plaats die vanaf daar overgaat in het Julianakanaal. Dit kanaal stroomt langs een aantal belangrijke industriegebieden en havens zoals Industriegebied Beatrixhaven (ten Noorden van Maastricht), overslagcentrum Wessem (ten Westen van Sittard-Geleen), Holtum-Noord (ten Noorden van Born) en de haven van Maasbracht. Deze rivier kan tevens worden gebruikt voor pleziervaart; aanmeren kan bij verschillende jachthavens.
 • Spoor
 • Het station van Sittard bevindt zich op een kleine 15 minuten lopen van het centrum van de stad. Dit station bestaat uit een ontvangsthal met diverse winkels en faciliteiten, en 2 perrons. Al het treinverkeer dat van het Zuiden van Limburg naar het Noorden van de provincie en verder gaat, voert door Sittard. Daarom is Sittard tegenwoordig nog steeds een relatief belangrijk doorvoerpunt voor het persoonsvervoer.

  Aan de voorzijde is een busstation te vinden met stad- en streekbussen en er staan taxis klaar. Eigen auto’s kunnen betaald geparkeerd worden op het terrein van Q-Park, en er zijn zowel bewaakte als onbewaakte fietsenstallingen.

  Behalve het station in Sittard zijn er ook nog twee treinstations in Geleen; Geleen-Oost (met Sprinter-verbindingen naar Sittard en Heerlen) en Geleen-Lutterade (met sprinters richting Maastricht en Roermond). Het laatste station is vlakbij industrieterrein Chemelot gesitueerd.
 • Lucht
 • De dichtstbijzijnde luchthaven vanaf Sittard is Maastricht-Aachen Airport, vanaf waar gevlogen wordt op Porto, Faro, Alicante, Girona, Bari, Corfu, Heraklion, Antalya, Boedapest en Katowice.

  Het vliegveld is zowel gericht op het transport van passagiers als vracht. De luchthaven wil de inwoners en bedrijven in de regio een zo groot mogelijke keuze aan diensten vanaf het vliegveld aanbieden en streeft daarnaast naar een complete dienstverlening op het gebied van private en business luchtvaart.
 • Digitaal
 • Wanneer je in Sittard-Geleen bent, kun je via alle grote providers van Nederland gebruik maken van een 4G verbinding. Daarnaast zijn er meerdere initiatieven gestart voor de invoer van glasvezel in de gemeente, hoewel een aantal bedrijvenparken dit zelf al geregeld heeft.

Opleidingen

 • Algemeen
 • In Sittard-Geleen bevinden zich tientallen basisscholen, verspreid door de hele gemeente.

  Daarnaast is er één middelbare school in Geleen voor VMBO, HAVO en VWO/Gymnasium en zijn er twee middelbare scholen in Sittard, waarvan één zich richt op VMBO, met verschillende afdelingen verspreid door de stad, en de ander HAVO en VWO aanbiedt.

  Daarnaast zijn er in Sittard meerdere MBO en HBO opleidingen aanwezig, waar ongeveer 6.000 studenten een studie volgen.
 • Hogescholen
 • Zowel Hogeschool Zuyd als Fontys Hogeschool zijn gehuisvest in Sittard-Geleen. Studenten kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een opleiding bedrijfseconomie, accountancy of een van de richtingen van de lerarenopleiding.

Holtum Noord

 • Beschrijving
 • Op bedrijfsterrein Holtum Noord is de grootste binnenlandse barge- en railterminal van Nederland gevestigd, tussen het Julianakanaal en de A2, waardoor waardevolle verbindingen ontstaan naar de mainports en overige Europese bestemmingen. Het terrein heeft faciliteiten voor overslag en transport van goederen over weg, water en rail, opslag van goederen, en het bewerken ervan.

  Holtum Noord is per goederentrein 6 uur verwijderd van de haven van Rotterdam. Vanaf het Chemelot terrein zijn spoorverbindingen aanwezig met de spoorlijnen die vanaf Holtum Noord naar de overige bestemmingen voeren.

  De haven van Holtum Noord is voor schepen met 4 lagen containers te bereiken dankzij de verhoging van de bruggen over het Julianakanaal. Om vertraging in de zeehavens te voorkomen en de doorvoer te versnellen, kan de douane-afhandeling in Holtum Noord plaatsvinden. Via de waterwegen zijn Rotterdam en Antwerpen in 22 uur te bereiken.

  Vanaf 2012 heeft PostNL zich gevestigd op bedrijventerrein Holtum-Noord, met een groot sorteer- en distributiecentrum voor pakketten dat werkgelegenheid biedt aan ongeveer 450 mensen. Daarnaast is sinds dit jaar op dit terrein de aanleg gestart van het grootste distributiecentrum van Nederland.
 • Status
 • Bestaand
 • Oppervlakte
 • 1.370.000 m2
Sittard, Geleen, Born, Holtum Noorn, bedrijventerrein, bedrijfsgrond, bedrijfskavel, bouwgrond, vastgoed, A2
Meer informatie over dit terrein